Türkiye Sağlık Müzeleri ve Tarihi Sağlık Objeleri

Türkiye Sağlık Müzeleri ve Tarihi Sağlık Objeleri

      Günümüzde sağlık alanında görülen  gelişmeler adeta baş döndürücüdür. Bilimsel ve teknolojik gelişmeler sonucu hasta muayenesi ve tedavisinde son derece gelişmiş modern tıbbi araç ve gereçler günümüzün bir gerçeğidir.

      Robotik ekipmanların ameliyatlarda kullanılmaya başlaması ve gelişen ameliyat cerrahi teknikleri bu gelişmelerin hızla yaygınlık kazanan unsurlarıdır. Yüz yıllar öncesi kullanılan tıbbi araç ve gereçlerle  günümüz objelerini kıyasladığımızda bu fark çok açık ortaya çıkacaktır.

    Geçmiş dönemlerde kullanılan tıbbi objeler çok naif görülmelerinin yanında, kendi içlerinde bir tasarım ve bu tasarımın yarattığı bir estetiği de barındırmaktadır.  Ülkemiz sağlık müzelerini gezerek objelerin fotoğraflarını çektim ve müzelerin tarihçelerini kaleme aldım.

    Çektiğim fotoğraflarda aynı zamanda söz konusu sağlık objelerinin taşıdığı estetiği de yakalamaya çalıştım.

Kitap Türkiye'de ki sağlık müzelerinin tarihçelerini ele alan birinci bölüm sonrasında ikinci bölümde tarihi sağlık objelerinin hangi zaman diliminde ve ne amaçla kullanıldığını da gösteren fotoğraf çalışmalarından oluşmaktadır. 

     Bu  çalışmanın Türk Tıp Tarihine ve Sağlık Müzeciliğine küçükte olsa bir ışık tutmasını diliyorum.  Çalışmamda bana yardımcı olan çok değerli müze sorumlularına ve yöneticilerine  çok teşekkür ediyorum.

     Ayrıca çok zor koşullarda ve özverili çalışmaları ile  ülkemize sağlık müzeleri kazandıran değerli Tıp İnsanlarına, adsız kahramanlara  da şükranlarımı sunmak istiyorum.