Safiye Hüseyin Elbi Belgeseli

Safiye Hüseyin Elbi Belgeseli

Modern hemşireliğin ortaya çıkması önemli ölçüde savaşlara dayanmaktadır. Cephede yaralanan askerlerin cephe gerisinde bakımı ve iyileştirilmesi savaşların da kazanılmasında önemli olmuştur. Öncelikle erkeklerin yaptığı bu iş yıllar sonrasında kadınların şefkat ve iyilik duyguları birleşerek kadınsı bir meslek halini almıştır.

 

Ülkemizde geç gelişen hemşirelik olgusu tüm dünyada olduğu gibi kökeni savaşlara dayanmaktadır.

Osmanlı’nın son dönemlerinde yaşanan Balkan ve Çanakkale Savaşları binlerce şehit vermemize yol açmıştır. Bu savaşlarda yaralı askerlerimizin bakımı ve tedavisi için cephe gerisinde büyük bir seferberlik halinde sağlık hizmeti verilmiştir. Osmanlı kadınları ilk kez bu savaşlarda hastabakıcılık- hemşirelik yaparak yaralı askerlerimize dermen olmaya çalışmışlardır. Bu hanımların başında hiç şüphesiz ki Safiye Hüseyin Elbi gelmektedir.

 

Safiye Hüseyin Elbi’nin Özellikle Çanakkale Savaşlarında yaptığı hizmetler beni derinden etkilemiştir. Keza Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte sürdürdüğü hizmetleri de öyle. Kahraman bir Türk Kadını olarak Çanakkale Savaşı’nda yaralanan askerleri almak için vapurla cepheye gidişi ve düşman gemilerinin top atışları altında görevini korkusuzca  ve cesurca sürdürmesi etkileyicidir. Bunun yanında Balkan savaşlarında gösterdiği özverili hastabakıcılık hizmetleri de takdire şayandır. Safiye Hüseyin için böylesine bir kitap  hazırlamama yol açan bu cesur ve kahramanca çalışmalardır. Ayrıca Ülkemizin sağlıkta gurur kaynağı olan pek çok kurumun kurucuları arasında yer almasıyla da önemlidir.

 

Dünya da hemşireliğin kurucusu Florence Nightingal olarak bilinmekle birlikte Elbi’nin de O’ndan etkilendiği ve çalışmalarını bildiğini söyleyebiliriz.  Ne yazık ki Safiye Hüseyin Elbi Ülkemizde ve dünyada  hak ettiği oranda  tanınmamaktadır.  Günümüzde kendi meslektaşları bile O’nun adını ve hemşirelik hizmetlerini yeteri kadar bilmemektedirler.

Bu kitap ile Safiye Hüseyin ELBİ’nin yeni  kuşaklarca da tanınması ve adının yaşatılması için Onun yaşamını  ve yaptığı hizmetleri derlemeye çalıştım.